Sejarah Ringkas Kad Main

kad

“Diberikan kepada Monsieur dan Madame empat peters, dua bentuk, bernilai lapan setengah mouton, di mana untuk membeli sebungkus kad” – demikian membaca entri bertarikh 14 Mei 1379 dalam buku akaun Joanna, Duchess of Brabant. Perlu sedikit masa untuk membiasakan jari janggal pemula dengan apa yang mesti menjadi salah satu permainan kasino dalam talian dan teknologi tinggi moden yang paling popular dan terkenal (melalui filem dan fiksyen jika tidak melalui kehidupan sebenar). Dan dalam suasana permainan live pertama yang kelam-kabut, seseorang tidak akan pernah menyedari bahawa poligon berkilau – pertunjukan kembar siam kerajaan Siam yang belum pernah berlaku – sebenarnya tidak semestinya seperti yang mereka lakukan sejak selamanya, sejak pertama kali anda melihat sebungkus telinga anjing di atas meja nenek anda.

Kad permainan pertama nampaknya berasal dari Asia Tengah. Rujukan pertama yang diketahui mengenai  download malaysia mega888 on here !! kad adalah catatan domino kertas abad ke-10 atau ke-11, dicetak untuk mewakili semua 21 kombinasi sepasang dadu, yang digunakan dalam permainan lain di China. Artifak yang paling awal dijumpai berasal dari China abad ke-9. Para sarjana mengaitkan kad kertas helai lurus pertama dengan penggunaan kertas tulisan lurus yang pertama berbanding gulungan kertas (menjadi salah satu penemuan Cina kuno yang begitu jelas sekarang kepada mana-mana moden yang waras) dan dengan percetakan buku yang paling awal.

Kad bermain dalam bentuk yang agak moden kemungkinan diperkenalkan ke Eropah oleh Mamelukes Mesir pada akhir abad ke-14. Dek Mameluke yang khas mempunyai 52 kad, empat pakaian (tongkat polo, duit syiling, pedang, dan cawan), dan tiga kad mahkamah yang menggambarkan reka bentuk yang dilukiskan daripada orang. Pada masa itu, kad dibuat dengan tangan dan hanya orang Eropah yang kaya yang mampu memilikinya. Tetapi teknik menerapkan potongan kayu (digunakan hingga saat itu untuk menghias kain) ke kertas diperkenalkan sekitar tahun 1400 dan produksi massal mengikutinya. Dalam tempoh antara 1418 dan 1450 terdapat catatan pembuat kad profesional. Pada masa ini, pengeluaran kad adalah salah satu industri di seluruh dunia yang paling berkembang.

Bilangan dan gaya pakaian dalam permainan kad abad ke-15 bervariasi: beberapa geladak mempunyai lima pakaian, dan hati, loceng, daun, dan biji-bijian adalah pakaian biasa di Jerman, yang masih digunakan hari ini di Jerman Selatan untuk satu set permainan kad yang khas. Dari zaman kanak-kanak saya sendiri, selain dek standard sekarang, saya masih ingat pakaian Jerman yang sangat saya sukai kerana kekayaan bergambar mereka, terutamanya kacang emas dan cawan hijau dari sut acorn: mungkin hadiah yang diimport ke Asia, Kazakhstan dari saudara Jerman .

Sekiranya raja-raja adalah kad tertinggi dalam saman pada awal permainan, pada abad ke-14 “Ace” (berasal dari bahasa Latin untuk unit mata wang terendah, sebagai) mulai memperoleh kemampuan untuk memutar kad tertinggi, meninggalkan Dua sebagai paling rendah. Ini adalah cara yang sangat popular semasa Revolusi Perancis ketika sangat penting agar golongan bawah naik ke atas royalti. Seorang revolusioner juga tidak suka bermain kad dengan Kings dan Queens, lebih suka reka bentuk inovatif Liberty, Equalities, dan Fraternities, tetapi reka bentuk klasik kembali dengan kedatangan Napoleon berkuasa.

Gambar berganda yang boleh diterbalikkan dalam kad mahkamah diperkenalkan pada abad ke-19. Reka bentuk terawal seperti itu adalah Amerika, walaupun penemuan ini dikaitkan dengan pembuat kad Perancis pada akhir abad ke-18 yang ideanya dilarang oleh pemerintah Perancis. Tujuannya adalah untuk mencegah pemain membalikkan kad pengadilan mereka selama satu sesi, sehingga sebagian memperlihatkan tangan mereka bahkan bukan yang paling memerhatikan lawan.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *